Bosse Ahlnäs - Guide Åland - Reseledare - Bo Ahlnäs

Bosse Ahlnäs

Market Reef
OJØSUF
1971
Uppdaterad den 18.03.2023

Den fjärde expeditionen till Märket; 8-15 juni 1971  (samt 23-28 juni 1971)
1. OJØMR (1969) - 2. OJØMI (1970) - 3. OJØDX (1970) - 4. OJØSUF (1971)
QSL galleri från Market Reef

Hur Märket åter blev OJØ
  Välkommen till Märket skrev Karl-Erik OHØMA i ett brev till mig på våren 1971. Men mellan raderna kunde man läsa: men försök fixa ett OJØ call. Det hade gått fint för OJØMR, OJØMI och OJØ0DX att få sina OJØ call, men då Karl-Erik efter en lång väntan fick sin licens fick han ett vanligt åländskt call, OHØMA. Och åt expeditioner skulle ges OHØM - -. PLH (Posti- ja lennätinhallitus) hade på hösten 1970 fått för sig att det inte var något speciellt med Märket, utan klippan hör till Åland och antagligen till Eckerö kommun varför Märket naturligtvis skulle ha prefixet OHØ, fastän ARRL (American Radio Relay League) godkänt Märket som ett skilt DXCC-land. Under påsken 1971 hade också en dx-trip planerats till Märket, men resan för pojkarna som fått callet OHØMAB blev  inhiberad.
Nu gällde det alltså att få ett OJØ call för att bli väl emottagen på Märket. Finlands scoutunion har brukat vara igång från olika scoutevenemang i Finland med olika prefix, men alltid med SUF (Scout Union of Finland) på slutet. Här skulle det kanske vara svårt att få in ett extra M som skulle betyda Märket, hoppades jag. Ansökan sändes in till PLH om OJØSUF men som ett knepigt fall placerades ansökan naturligtvis underst i pappershögarna på PLH. 
Så jag tog bussen från Pernå till Helsingfors och vandrade upp till PLH en dag och OJØSUF anhållan placerades överst i pappershögarna. Ansökan var som sagt knepig och jag fick höra att man funderat bl.a. att ge OH2SUF/OHØM men jag förklarade att det skulle vara mycket besvärligt med ett så långt call, speciellt vid telegrafi och OH2YL och OH2LN verkade för övrigt helt positivt inställda till ett OJØSUF call och sade att saken nog skulle ordna sig. OH2AZN var på semester. Och ett par dagar senare kom OJØSUF licensen på posten. 

PREFIXET FÖR MÄRKET
Åt de första expeditionerna till Märket gavs prefixet OJ
Ø; OJØMR (1969), OJØMI (1970), OJØDX (1970) och OJØSUF (1971 och 1972).
Men då det gällde personliga anropssignaler gavs prefixet OH
ØM. Kee Eriksson erhöll anropet OHØMA (1971) och Lasse Nikko anropet OHØMB. Åt en expedition år 1973 gavs signalen OHØMAS.  
Hösten 1973 fick Kee anropssignalen OJ
ØMA för Märket och OHØNA för Åland och från hösten 1973 gavs också åt expeditioner OJØ prefixet
Ända fram in på 1990-talet användes både OJ
Ø och OHØM av stationer på Märket
Bl.a. K5KG/OH
Ø/OJØ (1982), OHØMB/OJØ (1988), OH2BOZ/OHØM (1989), OHØMB (1996).
Källa: http://hamgallery.com/qsl/country/Market_Reef/

OJØSUF på AM och kristall



Så jag  packade ner mina prylar och lånade OHØAA´s Galaxy V mk2 och tisdagen den 8 juni 1971 for jag ut till Märket från Eckerö med fyrvaktaren Alex Karlsson. Efter två timmars båtfärd flyttade vi över till roddbåten och rodde i land på Märket där Karl-Erik Eriksson OHØMA + son Mikael hälsade oss välkomna. OJØSUF expeditionen hade börjat. Märket och OJØ var åter i gång på SSB efter en paus på ett år då OJØDX körde från Märket. Första QSO var UB5QC och Karl-Erik körde första OH, OH6LQ. Allt gick fint, men lördagen den 12 juni sade det pang i Galaxyns power. En diod hade brunnit och det fanns inga reservdioder på Märket.
Men som tur var, hade jag tagit med en kristall för 3680 kHz vilken vi pluggade in i Kees DX-40 och så körde vi AM på 80 meter xtal. Full breik ordnades genom att placera cw-nyckeln på golvet "kola på golvet" och amatörerna tackade för första två vägs sidband QSO med Market Reef. OG2A SRAL´s bulletin gick också fint att kvittera på AM xtal. Men på söndag träffade vi Knutte OH2FH som också kör Galaxy och av honom fick vi ett litet tips hur vi skulle fixa powern. Så OJØSUF kom igen på SSB, dock med reducerad effekt men trots det gick det fint att köra PY7BFN på 80 SSB och på 40 CW kom LU8EE och svarade på ett vanligt CQ call. 
Målet 1000 QSO uppnåddes och vi körde sammanlagt 1050 QSO och 65 länder. Av kontakterna var 284 OH stationer och 128 DX stationer. Vi var i gång på alla band mellan 80 och 2 meter.
Sista QSO den 15 juni var med OHØNI. Men det blev inte ännu slutkört för Karl-Erik och mig. Kee for åter ut till Märket i slutet av månaden och nu fick ännu några radioamatörer tillfälle att köra OJØSUF. Sista QSO var nu åter till Åland, OHØAB. Själv stannade jag på Åland och var igång från Hammarland fram till den 27 juni. Det var nu fina short skip conds och flera OH fick nu OH2BHU/OHØ Åland kört på 20 meter. Sammanlagt körde jag 415 QSO från Åland på resorna till och från Märket. 
OH2XM och OH2BJY var samtidigt igång från Geta och på hemfärden tittade Pena och Masa in hos mig i Hammarland och körde några QSO. Jag lyckades för övrigt få qso med OH2XM/OHØ från tre olika länder: som OH2BHU, OH2BHU/OHØ och OH2BHU/OJØ.
Tnx till Karl-Erik och tack till fyrvaktarna på Märket för en fin semester.

Bosse Ahlnäs, OH2BHU

OH2BHU/OH0
i Hammarland 
 

 

 




OH2XM och OH2BJY
i Hammarland 

 

 

Till startsidan

Sidan har skapats den 5 oktober 2009