Gitarrbygge... eller som mina arbetskamrater kallar det, "projekt skärbrädan".
av Johan Eriksson

INTRO

Lite smått uttråkad över att vintern är på väg och att den mest gig-intensiva perioden av året är över, kan jag helt enkelt inte avstå från en så djärv idé som att bygga en elgitarr helt från scratch. Och som om inte det vore utmanande nog så har jag dessutom övertalat min sambos brorsa, Matts (som enligt egen utsago är skapt helt utan tålamod), att också bygga en gitarr.
Nåja, eftersom vi har helt olika uppfattningar om hur en elgitarr skall fungera (och se ut) så blev vi ju helt enkelt tvungna att köpa virke av olika sorter. 

 

Jag har valt att på fendriskt vis bygga kropp av amerikansk al samt hals av amerikansk lönn medan Matts har valt att på helt gibsonskt vis bygga helt i mahogny. Jag nöjer mig också med att ha skruvad hals medan Matts skall ha limmad. Greppbrädan blir i rosewood på båda gitarrerna. Antagligen tycker ni som läser det här att vi inte är riktigt kloka som bygger så olika gitarrer, men betänk vilken kunskap vi tillskansar oss på kuppen (ja jag vet, det gör oss inte klokare i era ögon sett)...

Förstudierna till detta projekt har jag gjort mestadels på webben, se länkar för mina källor. 
Dessutom har jag läst Melvyn Hiscocks eminenta bok "Make your own electric guitar (se)".
Vi har dessutom studerat konstruktionen och egenskaperna hos våra sammanlagt nio stycken befintliga elgitarrer.
Det är av tacksamhet till alla som har dokumenterat och publicerat liknande projekt som jag har valt att publicera detta (samt för att visa mina nitiska arbetskamrater att det inte kommer att sluta som världens dyraste skärbräda).
Denna webbsida skrivs under arbetets gång, vilket betyder att i nuläget har jag inte gjort mer än att köpa virke.
Bilder kommer antagligen att komma in lite klumpvis eftersom jag valde att satsa pengarna på en bandsåg istället för en digitalkamera...

 

VIRKE

Virket beställdes från Finland via Simons bygg & trävaror och gick endast att få som hela "plankor", vilket medförde att vi fick ganska så mycket överlopps-trä.
Eftersom vi gick in för att få så bra virke som möjligt blev det dessutom ganska dyrt, men smakar det så kostar det...

Min planka av kvistfri amerikansk lönn kommer förmodligen att räcka till fyra halsar, min planka av amerikansk al kommer förmodligen att räcka till tre kroppar. Matts bitar av Hondurasmahogny räcker säkert till någon gitarr till...

BUDGET

Någon klok människa frågade mig om det faktiskt blir billigare att bygga en gitarr helt själv än att köpa en färdig. Det blir det absolut inte! Men det kan kanske bli bättre och lite mer personligt.
Nåja jag har i alla fall räknat ihop lite materialkostnader:

Trussrod:	1177-E00 U-balk gitarr B12XD10mm 17-3/8" (441mm) Insexm 275 Kr
Inlägg: 	0474-080 Mother of pearl 6mm 12st 118 Kr
Stall: 		0200-003 Stratsvaj Vint Svart 725Kr
Stämskruvar:	0974-003 Mek 6-inl Schall Svart Låsbar 850Kr
Pickups:	Seymour Duncan SHR-1 Hot Rails™
		Dimarzio Vintage noiceless
		Seymour Duncan  SL59-1 Little '59™
Scratchplate:	Black
Bandstavar:	6100
Potar:		Standard splines 250K 3st
Omkopplare:	0078-000 5-läges, dubbel, 4-polig Oaks Grigsby USA Supersw 220 Kr
Jack: 		Standard
Jackplatta:     0610-003 Jackplatta Strat Svart 115 Kr

Artiklarna med beställningsnummer hänvisar till Gävle Musik Fabriks katalog (www.gmf.se).
Jag har faktiskt Dimarzio micken redan men resten borde hamna runt 6000 Kr

 

HALSEN

10/10-2002

Virket har legat i snickarrummet och torkat i en dryg månad nu, så nu var det skönt att äntligen få börja såga lite. Problemet har varit att mina virkesbitar har varit lite väl stora t.ex. har jag en ca 1,5m lång bit 2"X5" av rosewood till greppbrädan. Med lite klyvande och fixande räcker den nog till 30 greppbrädor (så jag har råd att misslyckas lite).
Lönnbiten till halsen var också ca 1,5m och 2" tjock, dessutom så bred att jag med lite pusslande kan få ut 8 st. halsar (ja jag vet att jag skrev 4st. där uppe men nu har jag pusslat lite mer).
Det bör nämnas att det inte var lätt att klyva dessa bitar av hårt trä. Min lilla bandsåg fick kämpa ganska så hårt och resultatet lämnade mig med en hel del efterarbete ifråga om hyvling/slipning. Nästa gång tar jag nog träbitarna till ett snickeri för klyvning...
Nu har jag sågat till (grovt) 4st greppbrädor och 4st halsar (nej det ska inte bli något månghalsat missfoster, men det kommer fler vintrar, dessutom planerar jag att göra en hals extra, för att ersätta en dålig som jag har).

Nu är jag äntligen igång i alla fall, tärningen är kastad.
Bilder borde dyka upp ganska snart, för nu har jag snart knäppt upp en rulle film...

BILDER

31/10-2002

Äntligen har det kommit bilder på mitt projekt...

 

HALSEN

11/12-2002

Jag vet... Jag har varit dålig på att uppdatera min hemsida, men sanningen är att det inte har hänt så jättemycket.. Låt se...
Jag nämnde att det återstod mycket arbete med greppbrädesämnena, det gjorde det, men jag snickrade i alla fall ihop en liten fräsgigg så att jag med överhandsfräsen kunde fräsa ämnena plana (om ni ger er till tåls lite så kommer det bilder på det också). Nästa steg är att fräsa spår för trussroden, där använde jag sidostödet till fräsen och hade en gammal melaminskiva fastspänd med skruvtvingar som riktningsvisare. Jag använder U-balks trussrodar så jag behöver endast fräsa ett plant spår i halsens centrum. Jag var på "studiebesök" till Robert Sahrling på ARES-Guitars i Motala i helgen, och fick några mycket välkomna tips på hur jag skall komma vidare. Det som skrämmer mej mest är att jag nu börjar inse hur svårt det kommer att bli att få en fin finish på gitarren (han är jätteduktig på det). Jag noterar fortsättningsvis en stor avsaknad av en rikt/planhyvel, då en sådan skulle hjälpa mig mycket, kanske en pelarborrmaskin också, om Jultomten läser...

Nu är det endast några foton kvar i kameran, så misströsta icke, det kommer snart nya bilder...

 

Våren 2003,

ägnade jag åt en hel del trixande med att försöka få mina träbitar plana. Jag kom på att enklaste sättet var att bygga en "låda", ungefär som en geringsbox, med lika höga kanter på båda sidorna. Sedan använde jag handöverfräsen för att ta bort onödigt material. Denna metod fungerade lika utmärkt med greppbrädan som halsämnet.

Jag gjorde en del kloka inköp från http://www.stewmac.com som kom väl tillhands när precisionsarbetet skulle börja.

Någon bild att fresta med kanske

 

6/10-2003

Nu har äntligen hösten kommit och jag kan med gott samvete ägna mig åt min gitarr igen. Jag har legat lågt under sommaren men nu med ett 30-tal gig bakom mig kan jag fortsätta med gott samvete.

Jag vet att jag har varit dålig på att uppdatera sidan men här kommer iallafall några bilder på en hals som är nästan färdig!!!