Soldatens liv under 1:a världskriget

Erich Maria Remarques bok "På västfronten intet nytt" är en av de bästa krigsromaner jag läst! I boken får vi följa den unge soldaten Paul Bäumers liv i skyttegravarna, under vilan bakom fronten och även då han får fara hem på permission. Men detta är inte bara en bok om Paul Bäumer, det är även en bok som berättar om krigets förfärligheter. I denna bok finns inga hjältar, bara en massa förlorare.

"På västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque, översatt till svenska av Curt Berg, kom ut 1929 och blev då en stor succé. Det var en av de första böckerna som beskrev första världskriget ut den enskilde soldatens perspektiv. I boken får vi veta hur den unge tyske soldaten Paul Bäumer, bokens jag-person, upplever livet vid västfronten. Vi får följa honom i skyttegravarna, under vilan bakom skyttegravarna och även då han far hem på permission.


Redan i första kapitlet konfronteras vi med krigets hemskheter. Pauls vän, Kemmerich, har skadats vid ett anfall och ligger nu på fältlasarettet. Ingen säger det, men alla ser det: han kommer inte att klara det, han kommer att dö.


"Han ser förskräcklig ut, gul och matt, och i ansiktet kan man redan skönja de sällsamma linjer som vi så väl känner till därför att vi redan sett dem hundrade gånger. Det är egentligen inga linjer, det är snarare tecken. Under huden pulserar inte längre något liv; det har redan trängt ut till kroppens yttersta lager, inifrån arbetar sig döden igenom, den behärskar redan ögonen." (s.16)


Detta möte med döden gör att man börjar förstå och leva sig in i Pauls tankar på ett helt annat sätt. Man inser vilken enorm press soldaterna levde under. Samtidigt som de sköt och dödade fiendesoldater, visste de att de själva kunde dö i vilket ögonblick som helst.



Anfallen i skyttegravarna beskriver Remarque alldeles förträffligt, kanske beror det på att han själv var ute vid fronten i en månad. Han försöker aldrig försköna bilden av kriget, inte heller göra kriget till något hjältedåd. Han beskriver hur människor trasades sönder av granater, dödades av gas eller stupade av kulor, utan att lämna bort några detaljer. Resultatet blir en mycket hemsk bild av kriget. På s.114 beskriver han vad soldaterna ser vid skyttegravarna:


"Vi ser människor leva, som saknar huvudskål; vi ser hur soldater, som fått båda fötterna bortslitna, fortsätter att springa; de stapplar på de splittrade benstumparna till nästa granathål; en kopral kryper två kilometer på händerna och släpar de söndertrasade knäna efter sig; en annan går till hjälpförbandsplatsen, och över händerna, som han håller för magen, kväller tarmarna; vi ser folk utan mun, utan underkäke, utan ansikte"



När soldaterna varit i skyttegravarna någon dag transporteras de några kilometer bakom frontlinjerna för att vila. Men inte heller där är livet någon dans på rosor. Bristen på mat beskrivs bra, man nästan känner hur hungriga soldaterna är efter att endast ha fått mögligt bröd och lite soppa. Dessutom är det under vilan soldaterna får tid att tänka. Tänka på dem där hemma och tänka på allt hemskt som hänt i kriget. Dessa tankar kan ofta vara plågsamma.



I dessa förhållanden får vännerna en oerhörd betydelse. Pauls vänner, Tjaden, Müller, Katczinsky "Kat", Albert Kropp, Haie Westhus, Leer och Detering, är mycket viktiga för honom. Det är med dem han spelar kort och röker. Det är då han är med dem han kan försöka glömma kriget för en stund. Trots att de står varandra mycket nära, pratar de sällan om kriget med varandra. Man får känslan av att de helst vill glömma och fly undan kriget.



Remarque fokuserar mycket på Pauls tankar och känslor, men även skyttegravarna och vilan bakom fronten beskrivs bra. Detta är en väl vald kombination. För att förstå varför Paul tänker och handlar som han gör behöver man bakgrundsfakta i form av beskrivningar av personer och miljöer. Personernas utseende beskrivs inte utförligt, däremot får man en bra bild av deras sätt att handla och tänka Exempelvis Detering, som i det civila var bonde, tål inte skriken från skjutna hästar. Han skulle nästan hellre dö än höra detta ljud. I miljöbeskrivningen utelämnar Remarque allt onödigt, istället fokuserar han på de hemska synerna vid skyttegravarna. Men ibland nämns också små detaljer, t.ex. att träden blommar. Dessa små detaljer gör berättelsen mer levande och trovärdig och man ser kontrasterna mellan krig och vanligt liv.
Ibland upplever jag bokens språk som tungt, det känns lite gammaldags. Några äldre militära termer används, och vissa av dem är svåra att förstå.



När Paul får komma hem på permission inser han hur mycket han har förändrats. De som aldrig varit vid fronten betraktar soldaten som en hjälte, men de tror också att livet vid fronten inte är så hemskt. Paul har svårt att möta all denna uppskattning och omgivningens krav på berättelser från fronten. Han kan inte berätta om allt det hemska, det är för hemskt. Det enda han berättar är några roliga episoder då de skojat med de överordnade. Och för var dag närmar sig dagen då han måste ta avsked av sin familj för att återvända till fronten. När han åker önskar han att han aldrig fått permission, det skulle ha varit mycket lättare att stannat vid fronten.



Jag har läst några andra krigsböcker, men den här är inte lik någon av dem. I dem berättade man om krigshjältar, i den här boken finns inga hjältar. Istället finns förlorare, massor av förlorare, inga vinnare.


"Albert formar det till ord.
- Kriget har fördärvat oss.
Han har rätt vi är inga ynglingar mer. Vi vill inte längre storma världen. Vi är flyktingar. Vi flyr för oss själva. För vårt liv. Vi var aderton år och började älska världen och tillvaron; vi måste skjuta på det vi älskade. Den första granaten som kreverade träffade oss i hjärtat. Vi är avskilda från all aktivitet, från strävanden, från framsteg. Vi tror inte längre på sådant; vi tror på kriget." (s.77)


När Paul gick ut i kriget var han nästan ett barn, när, och om, han kommer hem igen är han en vuxen man. Men frågan är om han har något hem att återvända till? Och hur skall han kunna anpassa sig till ett normalt liv, då det enda han gjort i åratal är att döda människor? Hur skall andra förstå allt han varit med om? Detta är frågor som tas upp i boken.


Paul och hans vänner är upplärda att tyskarna alltid har rätt och att de krigar för sitt fosterlands skull. Men ibland kommer tvivlen:


"- Det är komiskt när man tänker över saken, fortsätter Kropp, vi är ju här för att försvara vårt fosterland. Men fransmännen är också här för att försvara sitt fosterland. Vem har egentligen rätt?" (s.169)


Kejsaren har sagt att man ska kriga, men vill tyskarna egentligen kriga? Fransmännen är väldigt lika tyskarna, de skulle lika gärna kunna vara vänner. Soldaterna verkar inte riktigt veta varför de krigar.



Detta är en djup och allvarlig bok som får mig att tänka efter och inse hur hemskt krig är. Detta är också precis vad jag tror att Remarque ville uppnå med sin bok. Trots att den skrevs för mer än 70 år sedan tror jag att den är lika aktuell idag. Fortfarande dödas människor i krig. Skillnaden är att vi nu har mer utvecklade vapen så att soldaten slipper se offret i ögonen, vilket många av första världskrigets soldater måste göra. Men fortfarande är en människa en människa, ett liv ett liv och människoliv skall inte slösas i onödan



Paul stupade i oktober 1918. Denna dag var allt lugnt på fronten och armérapporten löd "På västfronten intet nytt".



Länkar:
http://www.kanalen.org/bok/ Fler recensioner av barnböcker, skönlitteratur, lyrik, deckare... ja, de flesta genrer. Dessutom bok-relaterade reportage och artiklar.
http://www.barnboken.nu/ Är du lite yngre och vill läsa recensioner av barnböcker?

>>>Tillbaka till första sidan

©Susanne Wilhelms 2002