Historik 1983-2021
Här är lite historik från Färjsundets seglarförening skrivet i olika etapper av olika peroner.
FÄRJSUNDETS SEGLARFÖRENING R.F
30 ÅRS
JUBILEUM
1983 – 2013
Första styrelsen
6 § Valdes följande personer att ingå i interimsstyrelsen:
Kommodor Alvar Dahl
vicekommodor Paul Gäddnäs
" Bore Sjöblom
till styrelsen dessutom:Greger Wikström,
Tor - Erik Mattsson
Ulf Rosing
Erik Wennström
Christer Svedmark
Lasse Gäddnäs
Denna styrelse sitter i enlighet med de antagna stadgeförslaget paragraf 7.
7 § Till föreningens revisorer valdes:Mikko Johansson Sven Sjöberg
8 § Medlemsavgiften fastställdes att bli:
Inskrivningsavgift för 1:a familjemedlem 50,-
Årlig medlemsavgift för 1:a medlemm 50,-
" " " följande medlem 30,-
" " " junoirer 10,-
9 § Beslutades att styrelsen fastställer övriga avgifter i enlighet med "gängse" normer i dyl. sammanhang.
10 § När det sedan gällde tillsättandet av kommittéer var det gott om åsikter om vilka kommittéer och hur många medlemmar dessa skulle innehålla. Beslöts att tillsätta:
Seglingskommitte: ordf PaulGäddnäs(vicekommodor)
medl Håkan Rikberg
Sven Sjöberg
Motorbåtskommitte: ordf Bore Sjöblom (vicekommodor)
Medl Alf Andersson
Erik Wennström
Juniorkommitté: ordf Sven Sjöberg
medl Lasse Gäddnäs
dessa utser en junior som tredje.
Klubbmästare: ordf Göran Sjuls
medl Jan Johansson
Lasse Gäddnäs
Övriga nämnder och kommitteer tillsättes ev på senare
medlemsmöte eller på vårmötet. (besiktningsnämnd,hamnnämnd)
FÄRJSUNDETS SEGLARFÖRENING r.f.
1983 - 2003
Då Färjsundets seglarförening bildades hösten 1983 var målsättningen att få till stånd en organisation som skulle ta till vara båtfolkets intressen på Norra Åland. I första hand ville man skapa en organisation som samlade människor med ett gemensamt intresse, men tanken var också att kunna påverka beslutsfattarna i de Norråländska kommunerna vid planerandet och anläggandet av hamnar och båtplatser för kommuninvånarna. Föreningen var väldigt aktiv med att skicka skrivelser till kommunerna med synpunkter och önskemål.
Under den första tiden träffades föreningsmedlemmarna under sommarhalvåret på olika ställen i den åländska skärgården, företrädesvis på östra sidan av fasta Åland. Furuholm vid Kapellviken i Lumparland, Idholm norr om Vårdö Bergö, Odonklobb och Skålklubb nordost respektive ost om Hummelvik var några av de platser där medlemmarna i den nystartade föreningen kunde njuta av den åländska sommaren och den sociala gemenskapen. På Odonklobb ordnades föreningens första eskader den 20 - 22.7 1984.
Ganska snart uppstod ett behov av att hitta en klubbholme där medlemmarna kunde samlas mer regelbundet. På våren 1986 kunde kommodoren Erik Wennström komma med det glädjande beskedet att Granskär som tillhör Vårdö Bergö kanske kunde bli den plats som föreningen sökte. Ägaren Rune Jansson från Bergö hade från början en stor förståelse för den nystartade föreningens intresse av att få en samlingsplats för de båtburna medlemmarna. En flaggstång på berget med den vajande klubbflaggen blev en viktig symbol för att vi nu äntligen hade nått vårt mål när det gäller samlingsplats.
Samma år inköptes också Folkhälsans gamla simskjul i Godby som rustades med talkoarbete till förvaringsutrymme för juniorernas jollar och annan utrustning. Detta var en stor förbättring för juniorverksamheten och en förutsättning för att man skulle kunna hålla ordning på allt materiel.
1987 inköptes en Sun Buster aluminiumbåt med 30 hk utombordare till följebåt för juniorernas seglingar. Detta var föreningens största investering dittills; 24.500 mk.
Vid midsommartid 1988 började tankarna om en bastu på Granskär ta form när Erik Wennström och Christer Svedmark med familjer firade helgen ute på holmen.
1989 hade erforderligt tillstånd för bastubygget erhållits av markägaren och byggnadsnämnden i Vårdö kommun. Bastun beställdes och materialet bogserades på hopsurrade roddbåtar till Granskär. Bastugolvet som levererades färdigmonterat bogserades efter föreningens egen Buster och fick sin första riktiga rotblöta redan innan bastun var byggd.
Juristen Peter Lindbäck uppgjorde ett arrendekontrakt för Granskär som undertecknades 1991. Arrendetiden blev 15 år enligt markägarens önskemål. Samma sommar fastsattes förtöjningsöglor i bergen på Granskär och ett grillhus uppfördes.
1992 kom föreningens nästa större satsning. Då inköptes en ponton-brygga tillverkad av betong och en simbrygga av trä med flytelement av plast. Bryggorna sattes på plats under sommaren med talkoarbete under ledning av den nye kommodoren Haakon Mäkilä.
Föreningen fick också en hel del bistånd av lotsverket som ställde upp med båt, kran och manskap med vars hjälp de tunga förtöjningskättingarna och vikterna kunde fås på plats.
Nu har föreningen lagt bakom sig ytterligare ett decennium. Man kan väl med fog påstå att verksamheten som från början varit ganska familjecentrerad, fortsatt i samma anda genom åren. För seniorerna med familjer har ju Granskär varit en oas på lämpligt avstånd från de "civila" plikterna. Där har man sysselsatt sig med att förbättra och underhålla de anläggningar som finns och med jämna mellanrum har det också hänt att nybyggarandan fallit på. Kajanläggningen vid bergen syd om bastun byggdes år 1994 och samma sommar hade vi en minnesvärd eskader till Valter Häggbloms sommarviste på Saggö.
1995 började planer skymta fram om att en övernattningsbod kunde vara en vettig investering med tanke på medlemmar som enbart har tillgång till odäckade småbåtar, eller som har gäster med sig till vårt smultronställe. Denna ide' genomfördes följande år. "Granskärs hotell & restaurang " såg dagens ljus sommaren 1996 och grillhuset försågs med en ny grill. Denna sommar styrde nio båtlag nordostvart i en eskader till Ledsöra.
Juniorerna som seglat flitigt i många år i vattnen runt Färjsundet med föreningens optimistjollar avslutade säsongen med en "nattmanöver". Klas Rosenberg tog en hel drös förväntansfulla juniorer med sig i sin snipa ut på mörkernavigering på Lumparn och kunde inviga dem i konsten att köra i enslinjer samt att använda ekolodet.
1997 var ett år då det investerades i juniorverksamheten. Föreningen fick köpa tre stycken Still 525 båtar som använts i företagsseglingarna inom ÅSS. Det var en stor vitamininjektion för de äldre juniorerna.
Granskär fick en ny aluminiumspång ut till betongpontonen vilket underlättade hanteringen vår och höst.
12 båtlag från Färjsundets seglarförening besökte MSF:s 80 års jubileum och senare under året uppvaktades också ÅSS med anledning av sitt 100 års jubileum.
1998 beslöt man på årsmötet att pröva en ny typ av medlemsavgifter, en s.k. familjeavgift som gäller två vuxna och barn.
Finströms kommun lovade ombesörja en del arbeten i hamnen. Det skall byggas ett dass och en sopcontainer skall placeras i hamnområdet. Föreningen fick också hjälp med att dränera området runt skjulet för juniorernas verksamhet och jollarnas upptagningsplats muddrades. Det har också från kommunen meddelats att en anläggning för tömning av septiktankar skall placeras i hamnen samt att det skall ordnas vatten till kajerna.
Från landskapsstyrelsen har det kommit ett efterlängtat beslut om godkännande av de åländska klubbflaggorna.
Medlemmarna fick något nytt att bita i då föreningen köpte en 45 m lång pontonbrygga under sommaren 1999. Den köptes av företagaren Harry Sjöblom i Föglö. Bryggan hade använts av fiskodlingsföretaget Vårdö lax och skulle nu bogseras till Granskär för att om möjligt skydda hamnen för de förhärskande sommarvindarna. "Frida" skötte bogseringen och efter mycket arbete var bryggan på plats.
En ny uppdragningsramp byggdes på Granskär och en vattentank inköptes för att öka regnvattenkapaciteten. Grillhuset rustades upp och bygglov beviljades i efterhand!!!
De nya åländska klubbflaggorna kom i bruk och slog igenom stort i alla tre båtklubbarna.
En av Still 525:orna såldes under sommaren i brist på användare. Det aktiva antalet juniorer var på nedåtgående bland de lite längre hunna.
Efter millennieskiftet år 2000 aktiverade sig FSF styrelsen med att sända skrivelser till Finströms kommun angående upprustningen av Godbyhamnen. Bland annat önskar vi större bredd på båtplatserna, asfaltering av planen och pirarna, muddring till 2 meters djup och el till pirarna.
En generator anskaffades från Kimito och fraktades till Granskär för att där kunna förse hjälpbehövande med elektricitet. Den nya pontonbryggan försågs med flere betongförankringar och reparerades efter vinterns stormskador.
Statistiken visade att föreningsmedlemmarnas antal stigit till över 200 och att 75 båtar har besiktigats.
Under verksamhetsåret 2001 var det igen dags för förnyelse på Granskär. Uteborden och bänkarna skulle förnyas. Vid ett kombinerat styrelsemöte /bordspikartalka hos Alf Andersson tillverkades nya bord som senare fraktades till Granskär.
Pontonbryggan hade återigen fått skador under vintern och var i behov av reparation och generatorn reparerades efter ett haveri.
Alf Andersson, Kurre Lundberg och Sven-Erik Holmström med familjer förde fram föreningens färger genom att genomföra en odysse' i åboländska vatten under sommaren.
Juniorverksamheten har diskuterats i styrelsen och man har funderat en hel del på hur man kunde aktivera ungdomarna. Svårigheterna har varit att rekrytera ledare till verksamheten.
2002 var ett år då det igen blev aktuellt med reparation av pontonbron vid Granskär. "Sjöberg" är inte speciellt vänligt sinnad mot vår vågbrytare och det har tidvis framkastats förslag om att inte längre trotsa naturkrafterna. Konstruktionen är utsatt för svåra påfrestningar när sjögången är hög från SW.
Det har också beslutits om försäljning av den andra Still 525:an.
Under verksamhetsåret 2003 har man höjt arrendet för Granskär till 450 euro. Följetongen med den hårt ansatta pontonbron har tyvärr fortsatt och en hel del möda har lagts ned på att hålla den i skick.
Sommarens eskader var tänkt att dra norrut mot Hundklobben men vädergudarna var inte denna gång på vår sida och utflykten inställdes.
Föreningsträffen, som vi i år skulle arrangera, lockade båtar enbart ur de egna leden så Granskär hyste "hemfolk" den helgen.
Trots de senaste årens stagnation då det gäller juniorverksamheten och motgångarna med pontonbryggan på Granskär så har medlemmarna framtidstro och hyser gott hopp om att verksamheten skall ge den vederkvickelse som vi alla är i så stort behov av. Färjsundets seglarförening har under sin 20-åriga existens klart fyllt ett behov och kan fortsätta sin verksamhet med tillförsikt mot nya djärva mål.
Paul Gäddnäs
FÄRJSUNDETS SEGLARFÖRENING r.f.
2003-2013
På hösten 2003 kunde ”Granskärsexpressen” sjösättas med pompa och ståt. Det är en flotte som tillkom efter det att några medlemmar hade varit på semesterresa till Gullkrona i Åbolands skärgård, och där sett en liknande skapelse. Det blev Ålands minsta vajerfärja med trafik mellan landbryggan och flytbryggan och den utnyttjades väldigt flitigt av både barn och vuxna.
Under vintern 2004-2005 bröts flyttbryggan återigen sönder av hårda stormar. Den här gången ansåg alla att den är så skadad att den är oreparerbar, åtminstone väldigt svår att få i sådant skick att vi tryggt kan använda den. Beslut togs att sälja de 3 bitarna som bryggan nu bestod av samt pontonbryggan som ändå hade legat på svaj under några år.
Hösten 2005 bar det i två repriser av till Oxelösund och Pontona Ab för att ta hem de nya 20 meters betongpontonerna som vi hade köpt. Det krävdes lite förarbete för att allt skulle gå i lås, bl.a. lånade vi en dragbil av Ålands schakt ab och en trailer av Transmar. Specialtillstånd att få transportera bred last i Sverige krävdes också.
Patrik Mäkilä körde med bravur den både långa och breda lasten ner till Hummelvik där pontonerna fick övervintra.
Arrendeavtalet för Granskär förlängs med tio år fram till 1 januari 2016
Våren 2006 bogserades pontonerna från Hummelvik till Granskär med hjälp av föreningens Buster och en annan liknande båt. Färden gick runt isbälten som ännu fanns kvar och det blev en lika spännande tillställning som det alltid brukar bli när föreningsmedlemmarna är i farten.
Bryggorna förankrades och nu hade vi en fin brygga med plats för flera båtar för det ständigt växande sällskapet!
En fin dansbana med tak byggdes under sommaren på Granskär av material som olika sponsorer tillhandahöll. Det blev många helgers arbete men i september stod den klar för att invigas, den blev väldigt lyckad och används både till dans och som ”paviljong” till grillhuset när det är mycket folk.
2007- det var året då flera medlemmar ville förlänga säsongen och därmed starta lite tidigare, det blev en valborgshelg där hela 11 båtlag dök upp. Som kuriosa kan nämnas att det bakades munkar på plats vilka måste jäsas på bastulaven p.g.a. lite för kallt väder trots att det var solsken och varmt för årstiden.
En ny och större bastu planeras för att den gamla dels börjar bli lite sliten och att den är placerad ”mitt i byn” utan avskildhet för dom badande.
Sagt och gjort - det brukar inte vara så långt mellan ord och handling när ”Granskärsgänget” har fått någonting i huvudet, bastubygget slog igång med buller och brak när några stenar som stod lite i vägen fick en skjuts upp i luften av en kanske lite för stor laddning dynamit! Allt gick bra och bastubygget fortskred hela sommaren, allt gjort med hjälp av sponsorer och talkoarbete.
En eskader till Ramsö gjordes i juni där 13 båtar deltog.
2008 handlade mest om att få nya bastun klar, all ledig tid för många av medlemmarna satsades för att vi skulle få njuta av en ändamålsenlig bastu med skilt duschrum och omklädningsrum. Den hösten kom vi så långt att bastun provbadades fast den inte var helt klar.
2009 slutförs bastun och vi ordnar en invigningsfest för alla sponsorer som deltagit med material.
Det tog inte så lång tid innan vi förstod att en ny simbrygga behövde byggas lite närmare den nya bastun och samtidigt lite längre bort från bryggorna. Återigen- bryggan färdigställdes en vacker och varm majdag och de flesta blev ordentligt solbrända under byggets gång.
Föreningen var värd för den årliga seglarträffen med de andra seglarföreningarna på Åland.
Vi fick ett nytt (nygammalt) elverk av Anders Wiklöf. Elverket hade stått i källaren under Mathis hallen, det som en gång hette Sabina ända sedan huset byggdes.
Elverket hade dock endast provstartats med jämna mellanrum och hade bara 16 timmar på timräknaren.
Det rullades med hjälp av små hjulförsedda vagnar tvärs igenom den gamla krogen fram till entrétrappan. Där ovanför på utsidan väntade en fyrhjulsdriven bil med vinsch som drog upp hela elverket längs trappan till dörren. Det körs sedan hem till ett garage för att få en uppsnyggning och service, samt funktionskontroll över vintern.
2010 började som vanligt redan på Valborg med 1:a maj firande ute på Granskär.
Vi fick en gammal släpvagn/båttrailer av Fredrik Hellman som rustades upp till nyskick och därmed kunde vi transportera Bustern mycket lättare.
Vi skriver i mars ett 5 årigt driftsavtal gällande småbåtshamnen i Godby med Finströms kommun
Nya ”Fårrden” alltså generatorn togs ut med hjälp av Ålands fiskförädlings båt Wilma och lyftes iland på landbryggan där den transporterades vidare upp på berget till sin plats med hjälp av rullar under ramen och många glada medlemmars gemensamma krafter.
Lite senare på våren förlängs landbryggan med ett antal meter för att vi skall få plats med de allt fler och större båtarna som söker sig ut.
2011 Efter Rune Janssons bortgång får vi reda på att arrendekontraktet för Granskär inte kommer att förlängas efter att det går ut den sista december 2015. Vi undersöker alla möjligheter att köpa eller arrendera en holme i närheten p.g.a. det lämpliga avståndet till Färjsundet och att alla har vant sig att styra kosan åt det hållet. Vi hittar dock inte någon holme eller tomt det här året.
2012 är vi återigen värd för den gemensamma seglarträffen, nytt för året är att vi införskaffar en vandringspokal som skall ges åt den förening som vinner lekarna som självklart hör till. Det här året vann FSF trots att lagen var sammansatta av lottade lag.
Vi fortsätter att söka ny plats för föreningen och hittar några smultronställen som av den ena eller andra anledningen inte kan komma i fråga.
Under 2013 skall föreningen lägga ner sin kraft på att hitta ett nytt ställe i Granskärs omgivning att vara på, nu har vi bara den här sommaren och nästa innan flytten från ön måste ske.
Peter Danielsson
2013 - 2021
År 2013 började med ett febrilt letande efter en ny klubbholme. Ambitionen var att hitta en lämplig plats i området kring Granskär. En stark kandidat, i början av året, var Flyskär. Flyskär var inte officiellt till salu, men efter att kontakt med ägaren/ägarna fåtts kunde vi få ett litet löfte om att få köpa en del. Vidare förhandlingar slutade dock med att vi avstod köp på grund av att ägarna ville sälja en så stor del att köpeskillingen blev övermäktig.
Sommaren gick utan att några kandidater dök upp. Tills, på sensommaren, tillfället dök upp att kunna köpa Bergskär. Bergskär var en samägd holme, där bland annat Lennart Nordlund var en av ägarna. Bergskär kom ut på offentliga marknaden till ett pris av 100 000 €. Styrelsen tog beslutet att försöka ro i hamn denna affär. Kostnaden var dock i största laget för vad klubbens ekonomi klarade av. Efter lite efterforskning, angående andra intressenter, gjordes en muntlig uppgörelse om att köpa halva Bergskär tillsammans med en annan spekulant. Vid försäljningstillfället var det således bara två intressenter, FSF och en till. Affären gjordes upp så att FSF bjuder 102 000 € och således ensam köper Bergskär. Delningen skulle ske vid ett senare tillfälle. Vid detta delningstillfälle kom motparten dock fram med krav som aldrig varit framställda innan köpet. Detta ledde till att klubben tillkallade ett extra medlemsmöte för att få medlemmarnas åsikt i fortsatt förhandling. Medlemsmötet hölls på Byagården i Haraldsby den 22.8.2013. Beslutet, som klubbades på detta möte, var att FSF ensam köper hela Bergskär och tillhörande vattenområden. 10 medlemmar ställde upp som borgenärer för banklånet.
2014 startade således med stora förväntningar på vår nya och egna klubbholme. Sommaren blev den sista på Granskär, även om arrendeavtalet fortlöpte till den 31.12.2015. Alla var ivriga att flytta så fort som möjligt, och vilken flytt det blev. Efter att hela sommaren planerat flytten och förberett Bergskär skedde den stora flytten den 8 – 9.8.2014. I flytten ingick alla befintliga bryggor och byggnader. Detta skulle aldrig kunnat genomföras utan den hjälp vi fick av följande entreprenörer: Stort TACK!
- SubSea, Henry Höglund Bogserbåtar och pråm
- Edgar Kalm 25 – tons mobilkran
- Håkan Jansson Traktor
- Roger Jansson Traktor släpvagn
Ett lika stort TACK för hjälpen går till följande båtlag:
- m/y Mimie m/y Alexia m/y Yasmine m/y Solitair m/y Bacchus
- m/y Jennifer m/y Joy m/y Sisty m/y Curiosa m/y Lapras
- m/y Kasimir m/y Matilda m/y Sea Lady m/y Sanrietta m/y Merit
- m/y Antonia m/y Zita m/y Lillis m/y Fabina m/y Cheri
Ett tydligt tecken på hur ivriga medlemmarna var, att få tillgång till en egen holme, var att redan kvällen den 8.8 badades det på Bergskär. Andra datum att komma ihåg är 12.8 flytbryggorna förtöjda. 16.8 hissades klubbflaggan för första gången på Bergskär.
Arrendeavtalet, angående Färjsundets småbåtshamn, förlängs med Finströms kommun. Till 2019.
Detta hektiska och historiska år avslutades med en eskader till Verkan i Korpo den 19.9. 6 båtlag med totalt 19 medlemmar deltog.
2015 inleddes med att färdigställa alla byggnader efter flytten. Även påbörjades bygget av ett nytt grillhus. Ett extra tack skall framföras till Sten Eriksson och Mark Kortman som bistod med hjälp och maskiner under hela byggtiden.
Året innebar även att det var FSF:s tur att ordna den gemensamma seglarträffen. Den hölls på Bergskär den 1.8. Totalt deltog 16 båtlag. 3 från MSF, 2 från ÅSS och 11 från FSF.
Året avslutades, traditionsenligt, med en eskader till Verkan i Korpo. Detta år körde vi via Bärö. 6 båtlag med totalt 18 medlemmar deltog.
2016 förflöt i arbetets tecken. Bergskär började ta den form som medlemmarna ville. Många var det som i ur och skur arbetade för att färdigställa alla projekten. Infrastrukturen fick även ett ansikte genom att ”gatorna” på Bergskär fick gatunamn. Välkomna, Skorvskärsvägen, Bergskärsvägen, Bastuvägen och Hamngatan.
Eskadern detta år gick, som förra året, till Verkan via Bärö. Den 16.9 deltog 5 båtlag med totalt 14 medlemmar.
2017 fortsatte i samma byggtakt som 2016 avslutades med. Mycket färdigställdes efter att beslut tagits på att inte påbörja nya projekt detta år.
Årets eskader gick endast till Bärö på grund av hård vind.
2018 kunde vi ta i bruk Norra hamnen efter att en flytbrygga fåtts på plats. Denna hamn var efterlängtad på grund av att ordinarie hamnen är utsatt för sw – vind. Även fick vi detta år el - anslutningen gjord till flytbryggorna. Detta var ett lyft för hamnen eftersom alla nu kunde ladda båtbatterierna med Fårrden. Grillhuset utrustades med en hjärtstartare detta år.
2019 inleddes med att vi nu kunde börja trappa ner på byggtakten. Mycket hade kommit på plats och Bergskär kunde användas som det var tänkt. Medlemmarna var nöjda med att kunna njuta lite och inte alltid ha en hammare eller såg i handen. Men som historien visat är det svårt för FSF medlemmar att bara sitta. Finns inget att göra så hittas det på nya uppdrag. Således påbörjades bygget/röjningen av en vandringsled. Denna led går runt Bergskär, med en trädgårdssoffa på södra udden.
Arrendeavtalet, angående Färjsundets småbåtshamn, förlängs med Finströms kommun. Till 2024.
Detta år investerades även i en ny utombordare till Bustern.
2020 Grillhuset fick en ny och välbehövlig grill uppmurad. Strandspången, som förbinder grillhuset och flytbryggorna, färdigställdes. I anslutning till strandspången byggdes en sittplats, vilken nu är mycket uppskattad. Ett nybygge fick även sin början, förråd/vedlider invid bastun.
Medlemsantalet 2020 uppgick till 298 medlemmar.
2021 förrådet/vedlidret invid bastun färdigställdes. Normalt underhåll och service utfördes löpande.
Under planering, för kommande år finns – bygga in gamla bastuns veranda, - renovering av dansbanan, - bygga nytt hus för Fårrden samt färdigställandet av Norra hamnen. Således finns projekt även i framtiden för medlemmar som vill göra något konstruktivt. Men, har konstaterats att Bergskär fungerar utmärkt som en tillflyktsort som det är idag. Tiden får utvisa vilka projekt som vinner medlemmarnas önskan om färdigställande.
Medlemsantalet 2021 uppgick till 317 medlemmar.
Kenneth Gröndahl
FÄRJSUNDETS SEGLARFÖRENING 1983-2023
Kommodorer
Alvar Dahl 1983 - 1984
Erik Wennström 1985 - 1986
Greger Wikström 1987 - 1988
Christer Svedmark 1989 - 1991
Haakon Mäkilä 1991 - 2006
Peter Danielsson 2007 - 2010
Kenneth Gröndahl 2011 - 2014
Peter Danielsson 2015 - 2017
Michael Lindbäck 2018 - 2019
Kenneth Gröndahl 2020 - 2022
Andreas LIndbäck 2023 -
Sekreterare
Christer Svedmark 1983-1988
Eila Olofsson 1989-1991
Erik Wennström 1991-1993
Alf Andersson 1991 (medlemssekreterare)
Christer Svedmark 1994
Ann Carlsson 19952010
Lotta Haupt 2011-2012
Malin Gustavsson 2013
Ika Törnroos 2014-2016
Annika Kortman 2017-
Kassörer
Ulf Rosing 1983-1986
Björn Grüssner 1987-2004
Ann Carlsson 2005-2012
Lotta Haupt 2013
Malin Gustavsson 2014-15
Madeleine Bomanson 2016-2022
Janice Blomqvist 2023 -
Här finns historiken i .pdf format: Historik 1983-2021