Vårdö            Åland

Startsida    Innehåll    Nytt från föreningen    Gården i Vargata    Bildarkiv    Föreningen       

Släktträd    Vargata-nytt   Gästbok

Pehr-Henrik Nordgren

 

KLIPPT UR ÅLANDSTIDNINGEN WEBUPPLAGA 2008-08-25:

 

25.8.2008 15:55Foto: Anna-Lena Mattsson

 

Pehr Henrik Nordgren död

Tonsättaren Pehr Henrik Nordgren avled i dag, måndagen den 25 augusti, efter en längre tids sjukdom.

- Som tonsättare gick han sin egen väg, säger konsertserien Katrinas konstnärliga ledare Tiila Kangas.

På bilden syns Nordgren tillsammans med pianisten Naoko Ichihasi och sångerskan Annika Sjölund

DÖDSFALL Pehr Henrik Nordgren föddes den 19 januari 1944 i Saltvik. Han var son till författaren Aili Nordgren och systerson till författaren Sally Salminen.

Pehr Henrik Nordgren var en produktiv tonsättare och skrev bland annat åtta symfonier, olika konserter, stråkkvartetter, kammarmusik och opera. Han tillägnade Temperakvartetten sina tre sista stråkkvartetter, nummer nio, tio och elva.

- Konsertserien Katrina beställde år 2004 stråkkvartett nummer nio av honom, berättar Katrinas konstnärliga ledare Tiila Kangas, själv medlem i Temperakvartetten.

Konsertserien fick sitt namn efter Nordgrens mosters, Sally Salminens, mest kända roman Katrina.

Stark röst

Tiila Kangas beskriver Nordgren som en tonsättare som gick sin egen väg.

- Som konstnär hade han en mycket personlig och stark röst. Som tonsättare gick han sin egen väg. Han skrev stark musik, musik som tilltalade publiken.

Pehr Henrik Nordgrens elfte stråkkvartett uruppfördes i Kuhmohuset vid kammarmusikfestivalen i Kuhmo för en dryg månad sedan. Stråkkvartetten uppfördes andra gången i Finströms kyrka den 6 augusti.

Nordgren var en tid under 1970-talet bosatt i Japan och en del av hans musik är påverkad av den traditionella japanska musiken. 1973 gifte han sig med Shinobu Suzuki i Tokyo. Efter återkomsten till Finland bosatte sig paret i Kaustby.

Prisbelönt

Enligt svenska.yle.fi belönades Nordgren med flera pris för sin musik, bland annat Pro Finlandia 1999 och Svenska kulturfondens stora kulturpris 2006.

1978 grundade Nordgren Kammarmusikveckan i Kaustby och verkade länge som konstnärlig ledare för evenemanget.

Kerstin Österman
                                             kerstin.osterman@alandstidningen.ax

Publicerad 25.8.2008 15:55

 

KLIPPT UR NYA ÅLANDS WEBUPPLAGA 2008-08-25:

PHN-2. Här igen. Pehr Henrik Nordgren är på Åland för första gången sedan början på 70-talet. Två av hans verk uruppförs under Konsertserie Katrina, och då vill han vara på plats. Foto: Jonas Edsvik

En stor kompositör är borta

Publicerad: idag 16:43

 

Kulturnyheter – Han var en riktigt stor konstnär, en stor själ.
Det säger en vän om den ålandsbördige kompositören Pehr Henrik Nordgren, som i går avled efter en längre tids sjukdom.

 

Pehr Henrik Nordgren, som var systerson till författaren Sally Salminen, bodde sedan många år i Kaustby i Österbotten.
Hans åländska rötter lyftes fram i synnerhet i kulturfestivalen Katrina. År 2004 kretsade festivalen kring Nordgrens verk.
– Det var första gången på många år som han besökte Åland. Det blev ett slags hemkomst för honom, säger festivalens konstnärliga ledare Tiila Kangas.
Hon lärde känna Nordgren genom sin far Juha Kangas, som var ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.
Nordgren, som hade varit studiekamrat med Juha Kangas i Helsingfors, blev länskonstnär i mellersta Österbotten på 70-talet. Han bosatte sig i Kaustby där han 1978 grundade den årliga kammarmusikveckan.
– Kaustby har en stark folkmusiktradition och antagligen bidrog det till att han kände sig hemma där. Han påverkades mycket av folkmusik också.
I hans kompositioner hördes också musik han hade studerat i Japan i början av 70-talet. Han komponerade för både kantele och traditionella japanska instrument.

Väldigt tagen
Tiila Kangas är glad för att Katrina kunde presentera honom i olika sammanhang. Hon minns i synnerhet året då han var temakompositör, med konserter i hans barndomstrakter.
– Han var väldigt tagen, och vi förstod att det var jätteviktigt för honom. Det var innan han hade fått sin sjukdomsdiagnos. Jag är jätteglad att han fick uppleva det.
Vid årets Katrinafestival spelade Temperakvartetten Nordgrens elfte stråkkvartett. Han var inte själv på plats, men han hörde den på årets kammarmusikfestival i Kuhmo.
– Verket fick ett starkt mottagande här. Många sade att det var en väldigt stor upplevelse. Det var typiskt för hans musik att den rörde människors mest personliga känslor.

Kreativ till slutet
Nordgren lämnar ett stort tomrum efter sig.
– Han var en riktigt stor konstnär. Förlusten för det finländska och internationella musiklivet är påtaglig. Men han var produktiv även de sista månaderna, han hade sina kreativa krafter kvar trots sjukdomen. Det skulle nog ha blivit många fina verk till om han bara hade fått leva.
1999 fick Nordgren Pro Finlandia-utmärkelsen av presidenten, och 2006 belönades han för sitt verk med Svenska kulturfondens stora kulturpris.
Musiken finns förevigad på många skivor, och Kangas har flera favoriter. På Pelimannikuvia (Spelmansporträtt) spelar Mellersta Österbottens Kammarorkester kompositioner som visar hur Nordgren hade tagit intryck av finländsk folkmusik.
Hon rekommenderar också Kokkolakvartettens inspelning av hans fjärde och femte stråkkvartett, och Finlands Radios symfoniorkesters inspelning av hans andra och fjärde symfoni.

Skall hedras
Hans minne skall hedras på Åland, säger Tiila Kangas.
– Men när, och hur, är det för tidigt att ha några konkreta tankar om.

PATRIK DAHLBLOM

 

 

KLIPPT UR HUFVUDSTADSBLADETS WEBUPPLAGA 2008-08-25:

k
kultur

TONSÄTTARE

Pehr Henrik Nordgren död

Publicerad: 25/08 15:29 ›uppdaterad: 25/08 15:29

Tonsättaren Pehr Henrik Nordgren avled på måndagsmorgonen på sjukhus i Mellersta Österbotten. Han var 64 år gammal.

Nordgrens produktion omfattar bland annat åtta symfonier, fler konserter för orkester och soloinstrument och elva stråkkvartetter. Hans musikaliska stil har beskrivits som särpräglad och uttrycksfullt. Han tog intryck av flera olika musikstilar såsom finsk folkmusik och den japanska musiktraditionen och använde sig av flera olika kompositionstekniker.

Nordgren startade på 1970-talet kammarmusikveckan på sin hemort Kaustby och var dess konstnärlige ledare i 20 års tid. Han hade ett nära samarbete med Mellersta Österbottens kammarorkester. Han fick flera betydande priser, bland annat finska kulturfondens pris, Svenska kulturfondens pris och medaljen Pro Finlandia.

Nordgren tonsatte aktivt ända till de sista månaderna av sitt liv. I fjol uruppfördes fem av hans nya verk. I år uruppfördes hans tionde och elfte stråkkvartett.

Vid hans 60-årsdag hedrades han med konsertserien Katrina i hans födelselandskap Åland.
 
FNB

 


 

Pehr Henrik vid uruppförande i Vårdö Bönehus augusti 2004

 

 

http://www.ondine.net/index.php?lid=en&cid=4.2&oid=644#discography

http://www.musikmph.de/rare_music/composers/m_r/nordgren_pehr/1.html

http://www.musikmph.de/rare_music/work_introduction/m_r/nordgren/6.html?nr=6