Ahvenanmaanlampaat

Ahvenanmaan perinteinen lammas pelastettiin viime hetkellä tulisielun Sven-Olof Erikssonin ansiosta ja pitäsi nyt olla päässyt uhanalaisuudesta. Se on oma rotunsa, eikä tavallisen suomenlampaan muunnos. Sekä ahvenanmaanlammas että suomenlammas kuuluvat pohjoisiin lyhythäntäisiin lampaisiin, joita on Skandinaviassa ollut aikojen alusta asti. Lampaat ovat pieniä, keholtaan suhteellisen matalia ja kompakteja eläimiä, joilla on kevyt luusto. Puolet pässeistä on sarvellisia ja noin 20-25% uuhista.

Saadessaan kulkea vapaasti, nämä lampaat liikkuvat yli suurien alueiden ja laiduntavat mielellään yrttipitoisilla niittymailla. Yksi Ahvenanmaan perinteisesti tyypillisistä biotyypeistä, lehtiniitty, muodostui aikoinaan paljolti siksi, että niityt niitettiin heinäksi naudoille ja lehtipuut oksittiin lehdeksiksi talvirehuksi lampaille. Varsinkin saarni ja koivu, mutta myös leppä, tuottivat lehdeksiä lampaille.

Nykyään on olemassa noin 100 ahvenanmaanlampaankasvattajaa, joista yli puolet on Manner-Suomessa ja loput Ahvenanmaalla.

Useimmiten lampaat säilyttävät alkuperäisen värinsä päässä ja jaloissa, mutta vaalenevat lopusta kehoa. Valkoisia merkkejä esiintyy usein päässä ja jaloissa, turkki on usein tummin keskellä selkää ja vaalenee mahanalusta kohti. Väri ja merkit ovat lähinnä uniikkeja jokaisella yksilöllä, siksi eri yksilöt on helppo tuntea laumassa.