![]() |
Första brandbilen. Den första brandbilen tillverkades av Elmar Sundin och året var 1955. En begangnad lastbil byggdes om. Tanken rymde 1.300 liter och en frontpump fanns också.
Förord
Den 5:te februari 1945. Det var då det började, då kallade några "samhällsmedvetna" personer till möte för att diskutera brandskyddet. Och just protokollets notering "samhällsmedvetna" är inte något som har försvunnit med åren. Det finns kvar än i dag i Strandnäs Frivilliga Brandkår. Under arbetet med historiken, i samtal med brandkårister, i bläddrandet av gamla papper och läsningen av protokoll genom kårens verksamhetstid framgår det med all önskvärd tydlighet just medlemmarnas tydliga målmedvetenhet och inte minst - stolthet för det som byggts upp och som nu finns att förvalta. Man har varit ute i god tid då det gäller anskaffning av nya redskap och man omformade plutonen till kår innan stadens inkorporering av Jomala var verkställd. Detta att vara steget före går som en röd tråd genom kårens 50-åriga tid. Källor till historiken har varit styrelse-, årsmötes och kårmötesprotokoll med stöd av andra dokument som finns i kårens ägo. Likaså har ett avsnitt, "Sådant man minns", hämtats från en träff med kårens veteraner. 50-årsskriften har som ambition att ge ett brett smakprov på vad Strandnäs FBK har sysslat med i tiden, vilka frågor man brottats med och resultatet av idogt, målinriktat och frivilligt samhällsarbete av största vikt.
Jomala i november 1994
Annette Bergbo
Höstmanöver i Mariehamn, september 1957. Fr.v: Erik Alm, Georg Wideman, Elmar Sundin, Harry Uppgård, Erik Sjöblom, Åke Karlson, Ragnar Grönholm, Gunnar Sporre. Andra raden fr.v: Frid Jansson, Anders Lundell, Lennart Sjölund, Per-Erik Manselin, Åke Mattsson. Tredje raden fr.v: Johannes Hedén, Karl-Anders Rundberg, Bertil Karlsson, Olle Toivonen och Fredrik Karlsson