![]() |
Lotterier och fester
Sidoverksamheten under den här tiden var intensiv med lotterier och fester. Nabbens festplats uppbyggdes tillsammans med Jomala FBK. År 1954 bildades Strandnäs FBK:s damklubb, en damsektion som under åren har gjort en viktig insats kåren till fromma. Damsektionen har arbetat jämsides med brandkåristerna såväl då man arrangerat fester som vid övningar då damerna hade handarbetsaftnar och samtidigt stod till tjänst med att koka kaffe till brandkåristerna. Damsektionen har tillfört kåren betydande bidrag vilket i hög grad bidragit till utvecklingen. Från år 1955 tills kompaniet blev självständig brandkår 1959 var George Wideman kompanichef.Strandnäs FBK
Inför en förestående inkorporering Jomala/Mariehamn år 1961 beslöt Strandnäs kompaniet redan den 15 januari 1959 enhälligt vid flera möten att kompaniet skulle ombildas till självständig brandkår. Frågeställningarna hade ekonomiska förtecken. Plutonen kunde bli kvar i Jomala FBK men kunde knappast efter en inkorporering påräkna sig ekonomiskt bidrag från Jomala kommun. Likaså var det tvivelaktigt huruvida plutonen som enhet i Jomala FBK kunde få bidrag av Mariehamns stad. George Wideman blev kompaniets första ordförande och avlöstes redan samma år 1959 av Ragnar Grönholm som var ordförande till 1962 då poliskonstapel Holger Danielsson övertog uppdraget till 1975. Wideman blev också kårens först kårchef.
Eld på Strömma Rex. I jämnhöjd med Kobba Klintar exploderade det två gånger med fem minuters mellanrum. En hjälpmotor skar och då den skulle slås av exploderade den. Eld bröt ut och Strandnäs FBK var med om släckningen i september 1973.
Begagnad Land Rover
År 1963 skaffade man en begagnad Land Rover Jeep från Mariehamns elverk som byggdes om till brandbil. Förslaget till ombyggnad var bra men det visade sig att resultatet ändå inte blev så lyckat. Bilen var sex år i kårens tjänst. I januari 1964 skaffade kåren två tryckluftsrökdykarutrustningar som kompletterades 1966 med ytterligare utrustning. Slangförrådet förnyades under1960-talet med gumerade eller plastbeklädda slangar och nya effektiva strålrör anskaffades. År1966 hade kåren 40 aktiva brandkårister 15 pojkar. Sedan starten 1954 hade man haft övningar varannan vecka under höst, vinter och vår och därtill extra föreläsningskurser i kårens regi.Bedforden för hög
År 1968 fick kåren en nybyggd brandbil, Bedforden. Den var för hög för att gå in i Strandnäs skolas garage och därför fick man ny depå under Bimo samt kårlokal ovanför nuvarande Café Indus. Depån under Bimo hade en brant nerfart vilket betydde svårigheter att ta sig ut på vintern och ännu svårare var det att backa ner. År 1970 byttes Landrovern ut mot en liten skåpbil. Under den här perioden 1968-1979 förnyades en stor del av utrustningen. År 1979 flyttade kåren till nuvarande depå och samtidigt införskaffades en ny redskapsbil, Mercedes. Lilla skåpbilen skulle i det sammanhanget ges i utbyte men den värderades så lågt att den fick stanna kvar som juniorernas bil.
Svår brand. I februari 1978 var Strandnäs FBK med om en dramatisk släckning ombord på Viking 2. Ännu fem timmar efter att hjälpen anlände slog lågorna upp meterhöga vid kommandobryggan. Brandmännen tog sig upp på fartyget med hjälp av stegar. Isen intill var endast tre tum tjock.
Ny släckningsbil
Redan 1986 började en arbetsgrupp planera den nya släckningsbilen. Enligt stadens långtidsbudget var den upptagen 1988 men kåren flyttade fram den två år så att Räddningsverket skulle få sin sky-lift först. Förberedelserna skedde på flera plan. Man uppvaktade stadens politiker och övertygade dem om att det var en bra investering att ge kåren en ny bil. Därefter underhandlade man med olika banker och försäkringsbolag om finansieringen. Ålands ömsesidiga försäkringsbolag erbjöd det förmånligaste lånet. Kåren erhöll offerter och förslag finländska och svenska schassibyggare. Studieresor gjordes till olika brandstationer och brandmässor. Kåren prenumererade på Svenska Brandförsvarstidningen, Tyska Feuerwehr Magazin och amerikanska Fire Engineering för att få idéer om hur den nya bilen skulle utrustas.Bilen kom 1990
Scania fick leverera bilen och Bronto i Jyväskylä byggde schassi. Skåpinredningen beställdes delvis som halvfabrikat och gjordes färdigt hemma på talka för att få den anpassad till kårens utrustning. Utrustningen kompletterades och ändringar gjordes under de granskningsresor kårens medlemmar gjorde under byggtiden. Bilen levererades våren 1990 och totalkostnaden kom att bli 745.000 mark. Ett nytt garage byggdes utifrån insamlat material för förvaring av den gamla brandbilen som nu är veteranbil.
Fina resultat. Strandnäs FBK har gjort bra ifrån sig i tävlingar. Här syns tävlingslaget från 1994 års tävling arrangerad av Finlands Svenska Brandvärnsförbund. Bra i mästerskap
Strandnäs FBK har på 80- och 90-talet som enda åländska brandkår deltagit flitigt och klarat sig bra, tredje plats som bästa placering, i Finlands Svenska branvärnsförbunds mästerskap i redskapshantering. Ett fint samarbete har skapats med Ekenäs FBK och med Almunge brandkår nära Uppsala. Kåren har gjort studieresor till svenska brandkårer och också varit med och tävlat med de svenska kårerna i Upplands läns brandmästerskap på Viktoria utbildnings- och övningsstation.
Byggde själva. År 1989 arrangerades en brandvärnsvecka i vilken Strandnäs FBK deltog och till veckan byggde man också en barack.