Ålands Jakt och Fiske Museum

Ett museum för hela familjen

Besöksinfo

Hitta till oss

Vi finns i Käringsund, Eckerö vid havet, precis invid Käringsunds fiskeläge med sina grå strandbodar. Om du kommer med cykel eller till fots från Berghamn där EckeröLinjen kommer iland finns en trevlig naturstig som leder dig rätt, avståndet är  ca 800 m. Kommer du med bil kör du mot Käringsund i rondellen i Storby och tar av till vänster efter sporthallen, ned mot Fiskeläget. Det är väl skyltat. Från Mariehamn är avståndet ca 30 km. Det går bussar från och till Mariehamn till Berghamn (se Ålandstrafiken)

Tillgänglighet

Besökare med funktionsnedsättning: Museet är anpassat för personer med rörelsehinder. Det finns ramp ute och inne samt handikapptoalett. Det går bra att använda rullstol eller rullator i hela museet. Vi har tyvärr ingen automatisk dörröppnare, men dörren står oftast öppen, om inte, ring på klockan till höger om dörren!

Besökare med små barn: Det går bra att ta in barnvagnen på museet via rampen utomhus och inne kan man ha med vagnen i hela museet. Det finns även en sittvagn att låna för trötta små ben. Toaletten är utrustad med både skötbord, extra ring och potta. 

Allergier: Vi har ett stort antal konserverade djur och de och damm kan orsaka allergiska reaktioner för känsliga personer.

Hundar och sällskapsdjur: Sällskapsdjur får inte följa med in på museet, om det inte är en ledarhund, de är självklart välkomna.

Barnens Jakt- och Fiskemuseum

För barnen finns mycket att se på museet. Speciellt de konserverade djuren, fiskarna och fåglarna är intressanta, men vi har också aktiviteter för barn. På barnens Strömmingsmarknad kan du göra en tidsresa och leka handelsman, klä ut dig, byta, väga och handla varor. I pysselhörnan finns det papper och pennor för den som är ritsugen. Vill ni gå en tipsrunda finns det frågor för hela familjen, Djurtipset för de små och Jägarexampen för de större barnen. Bekanta dig med Älgen Örjan Taggelin, SÄlen Sälle, Mårhunden Mia, Ugglan Ulla, Rådjuret Rambo och Sören Strömmingson med familj! Pärlgrävning och piratamulettletning utomhus för alla åldrar men speciellt de yngre, alla dagar vid gott väder. 2,50 €/pärla+band.

Havsboden

Vi har en trevlig museishop där du kan hitta fina presenter och resminnen hem. Det finns både souvenirer och åländskt hantverk samt ett stort urval böcker, vykort och tjärdoftande tvålar. Havsboden har öppet då museet har öppet, till shopen är det inget inträde. I shopen kan du handla med både euro och svenska kronor.

Mat och dryck

Det finns ingen mat eller dryckförsäljning på museet. Har du egen matsäck är du välkommen att äta den på vår innergård eller varför inte sitta på vår trevliga trappa och se ut över havet. Inne på museet önskar vi att ni inte förtär någon mat, dryck eller glass. I museets närhet finns både cafe och kiosk där ni hittar mycket gott. I Käringsund och Storby finns många restauranger.

Skolinformation

Om er klass vill ha mer ut av besöket på vårt museum kan ni gärna läsa in er före besöket. Vi kan skicka er en Lärarhandledning! Maila och fråga oss om du vill skräddarsy ett program för just din klass! På plats finns DJurtipset för de yngre och Jägarexamen för de äldre barnen. Om ni vill ha en guidning bokar ni det på förhand (90 €/grupp) på förhand.

Vett och etikett för skolor: På ett museum finns många gamla föremål, vissa helt unika i sitt slag. Som lärare ser vi gärna att ni informerar er skolklass före besöket hur man beter sig på museum. Fråga om något är oklart. Det är helt ok för skolbarnen att fotografera inne på museet för privatbruk eller elevarbeten. I elevarbeten får ni gärna nämna att fotografierna är tagna på ÅJFM.

 

 

 

Händelskalender 2015

"Genom eld och is" - geostig utomhus om Ålands berggrund. Texter här (pdf). Guidning på Geostigen? Ring Stig Abrahamsson på Geocultor: 040 1612040

Säsongen inleds med vårtalka, info senare

11.5 öppnar vi för säsongen må-lörd 10-17

Från den 8.6-16.8 öppet alla dagar kl. 10-18

17.8-29.8 må-lörd 10-17

Övriga tider endast grupper enligt överenskommelse. Boka gärna din grupp med minst 3 dagars varsel på tel 38299 kontorstid må-fre 10-15 eller per mail jakt-fiske.museum@aland.net